Colectare selectiva

Sistemul de colectare selectiva a deseurilor a fost introdus pentru prima data in Craiova in anul 2011, prin incheierea unui protocol intre Primaria Municipiului Craiova, Eco-Rom Ambalaje SA, organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiei de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, si SC Salubritate Craiova SRL, in calitate de operator delegat. Destinat exclusiv populatiei, sistemul a prevazut, initial, amplasarea a 135 de recipiente colorate pe trei fluxuri(galben-destinat colectarii selective a deseurilor de ambalaje de plastic, albastru-destinat colectarii selective a ambalajelor din hartie-carton si verde-destinat colectarii selective a ambalajelor din sticla) in 62 de locatii si, in cursul anului 2012 a fost extins, tot in cartierele de blocuri, in alte 26 de locatii in care au fost montate 114 containere de colectare selectiva.
Concomitent, avand in vedere prevederile legale in domeniu, SC Salubritate Craiova SRL a oferit institutiilor publice din Craiova posibilitatea de a colecta selectiv deseurile. Un alt pas important realizat in scopul cresterii cantitatii de deseuri reciclabile colectate a fost introducerea, in cursul anului 2013, a tarifului diferentiat pentru deseurile reciclabile colectate (hartie-carton, plastic, sticla) de la agenti economici si institutii publice, fapt ce a constituit un stimulent pentru firmele care genereaza deseuri de ambalaje.

In cursul anului 2016, SC Salubritate Craiova SRL a demarat un proiect pilot de colectare selectiva a deseurilor in cartierele de case ale Craiovei. Au fost inclusi in acest proiect 6714 abonati care locuiesc pe 96 de strazi din 10 cartiere ale municipiului. Ulterior, incepand din 6 martie 2017, numarul beneficiarilor a ajuns la 11200, fiind incluse in program 140 de strazi din municipiu.

Cum colectam separat deseurile?

Colectati separat inca de acasa deseurile reciclabile: recipiente de sticla, ambalaje de hartie si carton, maculatura, recipiente de plastic pentru bauturi, ambalajele produselor alimentare, cosmetice si detergenti, pungi de plastic, spalate în prealabil, dopuri metalice etc.

In recipientele de culoare verde amplasate stradal sau in sacii verzi pusi la dispozitie de SC Salubritate Craiova SRL depuneti doar ambalaje din sticla (sticle si borcane).

In recipientele de culoare galbena amplasate stradal sau in sacii galbeni pusi la dispozitie de SC Salubritate Craiova SRL depuneti recipiente de plastic pentru bauturi (PET), ambalajele produselor alimentare, cosmetice si detergenti, pungi de plastic, spalate în prealabil, dopuri metalice, conserve din metal, doze de aluminiu, cutii de lapte ?i suc (tetrapak), ghivece de flori.

In recipientele de culoare albastra amplasate stradal sau in sacii albastri pusi la dispozitie de SC Salubritate Craiova SRL depuneti maculatura, pungi de hartie, cutii de carton (ambalaje de electrocasnice, electronice, cosmetice etc.).

Ce nu se recicleaza?
Nu se depun in recipientele destinate colectarii selective a deseurilor:
– portelan si ceramica
– cristal si oglinda
– becuri si neoane
– sticla rezistenta la temperaturi înalte
– vesela si pahare
– ambalaje de plastic care au în continut substante toxice, corozive sau ulei de motor
– tacamuri de plastic
– seringi
– CD-uri si DVD-uri
– jucarii de plastic
– folie de aluminiu
– vesela, tacamuri si pahare de metal
– agrafe metalice
– deseuri de ambalaje de hârtie si carton contaminate de resturi menajere

De ce este nevoie de colectarea selectiva a ambalajelor?

Pentru reciclare – prin refolosirea unei parti importante a deseurilor se economiseste energia necesara producerii acelor materiale de la zero. Energia economisita prin reciclarea unei singure sticle de plastic alimenteaza un bec de 60 W timp de 6 ore.

Pentru sanatatea planetei- deseurile nereciclate sunt periculoase pentru animale, toxice pentru mediu, iar incinerarea lor produce gaze cu efect de sera

Pentru sanatatea noastra – in ritmul actual de acumulare a deseurilor e din ce in ce mai greu sa fie eliminate.

Pentru ca e profitabil – banii obtinuti pe materialele reciclate pot fi reinvestiti in utilaje folosite in activitatile de salubrizare

Pentru ca suntem obligati. Prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat o serie de obligatii in ce priveste gestionarea deseurilor, obligatii intre care se regasesc si cele referitoare la:

– Atingerea tintelor de colectare, reciclare si valorificare pentru deseurile de ambalaje, de 55 % in anul 2011 si respectiv 60% din cantitatea totala de ambalaje introdusa pe piata nationala, pana in anul 2013;
– Colectarea a minimum 4 kg de deseuri de echipamente electrice si electronice/locuitor/an;
– Reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile municipale depozitate, pana in 2016, la 35% din cantitatea totala produsa in anul 1995;
– Reducerea cantitatilor de deseuri provenite din constructii si demolari.

In plus, prin modificarile aduse OUG nr. 196/ 2005 privind Administratia Fondului pentru Mediu, incepand cu data de 1 iulie 2010 a fost introdusa contributia de 100 lei/tona datorata de unitatile administrativ teritoriale in cazul neindeplinirii obiectivului anual de diminuare cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale si asimilabile, colectate si trimise spre depozitare.

Este adevarat ca ambalajele colectate selectiv sunt ulterior amestecate de SC Salubritate Craiova SRL?

Nu, angajatii Salubritatii golesc recipientele de colectare separat, astfel incat ambalajele sa nu fie amestecate.

Ce se intampla cu deseurile colectate selectiv?

Ambalajele colectate selectiv sunt cantarite si apoi valorificate de SC Salubritate Craiova SRL catre firme specializate. Banii obtinuti in acest fel sunt folositi ulterior pentru sustinerea obiectivelor de investitii ale societatii noastre.

Se sanctioneaza aruncarea deseurilor menajere in containerele de colectare selectiva?

Da. Potrivit Regulamentului de salubrizare al municipiului, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Municipiului Craiova, „utilizarea recipientilor pentru colectarea deseurilor reciclabile in alte scopuri decat cele pentru care sunt destinati” se sanctioneaza contraventional cu amenda cuprinsa intre 500 si 1.500 lei, pentru persoanele fizice, si intre 1.000 si 2.500 lei, pentru persoanele juridice.

Se pedepseste furtul din containerele de colectare selective?

Da. Sustragerea ambalajelor depuse in recipientele de colectare selectiva se pedepseste conform legii.